Упражненията на Кегел

Мускулите на Кегел

Мускулите на Кегел имат различни наименования: мускули на тазовото дъно, срамноопашен мускул, но винаги става въпрос за група от мускули и сухожилия, които поддържат коремните органи. При жените, те се разтягат между срамната кост и опашната, заобикалят уретрата, вагината и ректума.

Нека да не забравяме, че въпреки общоприетото мислене, проблемът с отслабването на мускулите на Кегел не засяга само жените. Мъжете също трябва да се погрижат за нормалното функциониране на тези мускулни групи. При тях, мускулите на Кегел са разположени около срамната кост и простатата.

Когато мускулите са силни, те са добре стегнати и поддържат органите на мястото си. Но когато са прекалено слаби и отпуснати, тогава започват проблемите.

Първият, който открива смисъла на мускулната активност на тазовото дъно, е американския гинеколог д-р Арнолд Кегел. Разработва упражнения за мускулите на тазовото дъно.

Упражненията на тази мускулна група, трябва да се правят о твсички мъже и жени, независимо от възрастта.

Защо си заслужава да упражнявате мускулите на Кегел?

Силните мускули на Кегел, влияят за по-добрите сексуални преживявания, създават големи шансове, че в бъдеще, няма да се появят здравословни проблеми, като незадържане на урина, смъкване на пикочния мехур, по-леснои по -безболезнено раждане, по-бързо възстановяване след раждане и намаляване на риска от маточен пролапс.

Как да се упражняваме?

По време на стягането на мускулите на Кегел, не трябва да се стягат коремните мускули. В началото на упражненията може да Ви бъде трудно, за това контролирайте с ръка разполжена точно под пъпа, дали коремът ви е стегнат. Ако е така, отпуснете се и опитайте отново.

Забележка: Правилата на упражненията за мускулите на Кегел, при жени и мъже, изглеждат по един и същ начин.

Локализация на мускулите на Кегел

При жените

По време на престоя си в тоалетната и акта на уриниране, се опитайте да спрете потока на урина и отново я оставете да тече. Повторете няколко пъти това действие, при всяко посещение в тоалетната.

При мъжете

За да намерите мускула на Кегел, може да направите две проби: по време на пълна ерекция се опитайте, да движите пениса или по време на уриниране, спрете потока на урината.

ВАЖНО: Не се препоръчва удължени упражнения по време на уриниране. След няколко седмици на обучение в тоалетната, ще бъдете в състояние да контролирате напрежението на мускула, без необходимостта от отделяне на урина.

Упражнение 1: Легнете по гръб …

Легнете по гръб, огънете краката си и ги поставете на пода, ръцете сложете под гръбначния стълб (лумбалните прешлени). Притиснете лумбалните прешлени с ръката си, докато се опитвате да повдигнете бедрата от пода, и едновременно с това стягате мускулите “както в тоалетната.”

 

Упражнение 2: Легнете по гръб …

Легнете по гръб, огънете краката си и ги поставете на пода, ръцете сложете под гръбначния стълб (лумбалните прешлени). Леко натиснете лумбалните прешлени към ръцете си, стегнете вагиналните мускули (както в тоалетната). Поддържайте бавно напрежението, изправете единия крак, движейки петата по пода. Бъдете внимателни, да не се промени силата на натиска от гърба върху ръцете инапрежението в мускулите на Кегел. Върнете крака в изходна позиция и повторете упражнението на другата страна.

 

Упражнение 3: Легнете по корем и сложете ръцете …

Легнете по корем и сложете ръцете под челото. Правилното изпълнение на това упражнение се състои в това, че срамната кост, краката, ръцете и гърдите, свободно почиват на пода, а само коремът се повдига от пода. При слаби хора, би трябвало да се повдигне напълно от пода.

 

В момента на „опознаването” на вашите мускули на Кегел, вие ще имате пълен контрол над тях и ще можете да правите упражнения за стягане и укрепване във всяка позиция: станала, седнала, легнала, и във всички ежедневни ситуации: докато си миете зъбите, в автобуса, в офиса и др.

Не забравяйте! Колкото по-често тренирате горните упражнения, толкова по-бързо ще забележите ефекта от вашата работа, а организмът ви, ще започне по – бързо да се възползва от тези предимства.