Специфични кожни проблеми

Постоянният контакт на кожата с урина, повишената температура в пелената и продължителното лежане в една и съща позиция, може бързо да доведе до раздразнения.

Симптоми на раздразнения

Кожата на хората, които са с ограничена подвижност, лежащо болни и използват пелена, трябва постоянно да се наблюдава, защото раздразненията могат да доведат до опасни промени – разязвявания и рани от залежаване.

Разязвявания Рани от залежаване

Образуват се от неприяетен и продължителен контакт на кожни гънки или триене на кожата в изкуствени материали. Повишената температура, влагата (урина, пот) и липсата на въздух ускоряват образуването на разязвявания (обриви, подсичане).

Възникват от зачервяване на кожата, причинено от продължително притискане на кожата и от исхемизирането на кожната тъкан. Това може да включва всички кожни слоеве – от епидермиса до подкожната тъкан, а в последния етап може да засегне и коста.

Какво трябва да запомните?

Профилактиката на рани от залежаване е изключително важна за всички хора, както и за болно лежащи с незадържане на урина, които използват абсорбиращи средтства. Постоянното наблюдение на кожата и правилната грижа за нея, играят основна роля.

Натиснете тук за да научите повече за профилактиката на рани от залежаване.