Комфорт при грижите

Грижейки се за болния, използвате много енергия, особено, ако той е неподвижен. За това е необходимо да се организира пространството и ежедневните дейности, извършвани около болния, да се ограничат до минимум възможните препядствия, наранявания на гърба, преразстягане на мускулите и др. Чрез улесняване на работата, спестявате сили и можете да използвате по-ефективно времето си.

Няколко съвета, за това, как да си осигурите комфорт, при грижите за болния:

Ако лицето за което се грижите, е донякъде самостоятелно, подсигурете му лесен достъп до банята или поставете до леглото санитарен стол. Ако болния е обездвижен и е на легло, направете така, че да имате свободен достъп до леглото му. В зависимост от това дали болнния е с гащи за възрастни или използвате уринатор/ подлога/ катетър – необходими е да държите всички аксесоари на лесно и достъпно място.

  • За поддържане кожата на болния, употребявайте специализирана козметика, която ще я запази в добро състояние, ще предотврати изсушаването й, ще я предпази от възпаление и ще предотврати образуване на рани от залежаване. Ако правилно се грижите за нея, ще предотвратите образуването на всевъзможни кожни проблеми, които са трудни за лечение, особено при лежащоболни. Освен това, всеки ден, ще осигурите комфорт и освежаване на болния, което значително ще подобри настроението му.
  • Използвайте козметични средства без вода – например, измиваща пяна или крем Seni Care 3 в 1. С тях можете бързо и ефикасно да почистите кожата, без риск да намокрите леглото на болния.
  • Ежедневната хигиена, се улеснява от използването на еднократни хигиенни продукти – гъби, кърпи и др. Те улесняват нанасянето на козметични средства, нежни саза кожата и са за еднократна употреба.
  • По време на хранене, се препоръчва използването на хигиенни лигавници за еднократна употреба. Те не предпазват само дрехите от замърсяване, но и след хранене, може да послужат, като салфетка за избърсване на устата.
  • Когато помагате на болния да се премести или да промени позицията си, следвайте правилата за безопасно предвижване, за да избегнете нараняването му и предпазите гърба си от натоварване.
  • Ако е възможно, инвестирайте в специализирано помощно оборудване или го използвайте под наем. Обикновено, може да се намери в медицинските магазини. Tози тип оборудване включва: плъзгащи рогозки – улесняващи преместването на лежащоболния; санитарни столове, патерици, инвалидни колички, хидравлични болнични легла и др.
  • Ако болният прекарва повече от времето си в леглото, опитайте се да вземете антидекубиталeн дюшек, който ще предотврати образуването на рани от залежаване.
  • Използвайте меко спално бельо и дрехи, изработени от естествени материали, за да избегнете дразненето на кожата на болния, което може да се превърне в болезнено възпаление или в рани от залежаване при лежащоблните. Естествените материали, предотвратяват и прекомерното прегряване, което кара болния по-малко да се изпотява и оказва значително влияние върху неговото настроение.

Научете повече за специализираните козметични средства Seni Care както и за еднократните продукти, улеснаващи грижите за болния. Повече за това – четете в раздел Практически съвети.