Проблеми с простатата

Eдин от най-често срещаните причини за незадържане на урина при мъжете, е хипертрофията на простатата, т.е увеличаване на простатната жлеза. Тя е естествен резултат от стареенето на организма и причина за сериозни оплаквания от страна на пикочните пътища. Ако сте мъж на възраст 45 + и имате проблем с незадържане на урината, най – вероятната причина за това, е простатата.

Доскоро, проблемите на простатата са били рядкост. Не се е споменавало за тях, не се е писало и малко хора са знаели за тях. Това е било, защото средната продължителност на живота при мъжетене е надхвърляла 50 години и проблема не е съществувал. Високото ниво на медицината е увеличила средната продължителност на живота ие дала възможност на мъжете да бъдат все по – информирани за състоянието на организма си. Проблемът, свързан с увеличаването напростатата, е станал почти номер едно в списъка на здравните проблеми, за който един мъж, в разцвета на силите си, трябва да знае.

Кого засяга проблема?

Nаселението, носамо при някои от тях, достига до поява на симптоми. Всеки мъж 45+ трябва, поне веднъж годишно да посети лекар, за да провери здравословното си състояние.

Ако възникнат проблеми от урогениталната система, е необходимо да посетите уролог. Не забравяйте, че ранното откриване на хипертрофията на простатата, може да ви спаси живота. Неглежирането на проблема, може да доведе до рак на простатата.

В какво се състои проблемът?

Простатната жлеза, обикновено е с размер на кестен, не боли при натиск, има еластична консистенция и е с гладка повърхност. Увеличаването на броя на клетките, води до нарастването й, т.е увеличава размера си и започва да притиска уретрата, затруднявайки отделянето на урина. В резултат на това, възникват проблеми с уринирането.

Т.н подмехурно препятствие, е причина за непълното изпразване на мехура, което води до промени в структурата на стените му. Остатъчната урина, увеличава риска от инфекции на пикочните пътища и образуване на камъни в пикочния мехур. Това може да доведе, до отпускане на мускулатурата му, което да е причина за постоянно изтичане на урина.

Най - честите симптоми на увеличената простата:

ЗАБЕЛЕЖКА – тези симптоми може да са характерни и за други заболявания – консултирайте се с вашиялекар.

Диагноза

Диагностиката на простатната хипертрофия и простатната жлеза, се извършва по стандартите определени от Международния комитет към Световната здравна организация (WHO).

Изследванията трябва да включват:

Лечение

Лечението на хипертрофията на простатата, зависи от тежестта на напредване на процеса:

  1. При мъже, на които е открита доброкачествена хиперплазия на простатата, но без симптоми на заболяване, се препоръчва: “Изчакващо и внимателно наблюдение.” Това е термин, на широко разпространената профилактика, която е свързана с наблюдение на поведението на жлезата. За това трябва веднъж годишно, да се извършва профилактичен преглад и изследване на простатата, да си промените диетата и да следвате съветите на лекуващия лекар.
  2. Ако доброкачествената простатна хипертрофия, влияе за появата на симптоми в уринарната система, трябва да се прецени лекарствената терапия. Това, е особено ефективно в ранните стадии на болестта, когато смущенията са относително малки. Подробна информация за това лечение, трябва да даде лекуващия лекар.
  3. На около 10% от пациентите с хиперплазия на простатата, се препоръчва хирургична намеса. Тя включва премахване на препядствията, причинени от хипертрофията на жлезата.

Струва си да запомните – доброкачествената хипертрофия на простата, не е злокачествен тумор. Пренабрегването на симптомите и нелекуването й, може да доведе до рак на простатата.

Как да си помогнете?