Бременност и майчинство

Бременността и майчинството са най-прекрасните моменти от живота на всяка жена, но имат и някои недостатъци. Незадържането на урина може да бъде едно от тях – то засяга 30% от бременните жени.

Защо се появява незадържането на урина по време на бременност?

По време на бременност се увеличава честотата на уриниране, както и самия обем за денонощие. В първия и втория триместър се увеличава количеството на урината, докато през последното тримесечие това количество намалява, но необходимостта от посещение до тоалетна е много по-често. Постепенно се намалява обема на пикочния мехур, притискан от матката, като се увеличава количеството на остатъчната урина. Затова две трети от жените в късната бременност изпитват нужда от уриниране през нощта.

Незадържането на урина по време на бременност е предимно от типа неволево изпускане на урина (стресова инконтиненция) като се появява в третия триместър на бременността, когато матката е най-голяма. Най-често това е изтичане на няколко капки урина, която може да не бъде забелязана при честото сменяване на хигиенните подложки, но това може да се окаже и по – голям проблем.

Многото хормонални промени, които настъпват в тялото на жената по време на бременност и след раждането значително натоварват целия организъм. Бебето расте и това разтяга стените на матката, която постепенно започва да изпълва цялото пространство в корема. Другите органи трябва да дадат път на бебето, те се раздалечават и притискани в корема, работят по-трудно, отколкото в обикновени условия. Мъничето, с времето все повече нараства и рита, като удря пикочния мехур. Понякога ударът е толкова силен, че отслабените от натиска мускули на сфинктера изпускат и се стига до изтичане на урина. Освен това пикочният мехур е притиснат от матката и има малко пространство, така че дори при неговото леко изпълване, бременната усеща необходимост от уриниране.

По време на бременност, когато в резултат на промени в лигавицата на пикочно-половата система, жената е по-податлива на инфекции. Тези инфекции могат да причинят дискомфорт по време на уриниране и да доведат до чести епизоди на незадържане урина.

Практически съвети за бъдещата майка:

Какво се случва след раждането?

След раждането организмът на жената се възстановява няколко седмици, за да се върне към предишното си състояние. Хормоналните колебания и отслабването на тазовите мускули все още могат да бъдат причина за незадържане на урина, която трябва постепенно, а след известно време и напълно да изчезне.

Симптомите на незадържане на урина (НЗУ) изчезват в рамките на три месеца след раждането, докато при жени, раждали няколко пъти и/или родили деца с тегло над 4 кг, изчезват по – късно. Когато незадържането на урина продължава повече от 6 месеца след раждането заради напрежение в мускулите, което би трябвало да е отшумяло, трябва да се потърси съвет от гинеколог или уролог. Вашият лекар ще помогне да се избере най-подходящия начин за справяне с проблема.

С всяка следваща бременност и раждане мускулите на тазовото дъно отслабват, което прави възстановяването все по – трудно, но не и невъзможно. Упражненията на Кегел, извършвани редовно по време на бременност и след раждане, се отразяват положително върху състоянието на перинеума, тазовото дъно и урогениталната диафрагма като същевременно се подобрява ефективността на затваряне на уретрата.

Практически съвети за родилки:

Вижте защо си заслужава използването на урологичните подложки Seni Lady