Няколко думи за пикочните пътища

Анатомия на пикочните пътища

A – бъбреци
B – уретери
C – пикочен мехур
D – изхода на пикочния мехур
E – cуретра
F – сфинктери на пикочния мехур
G – нервните окончания

Бъбреци

Четен орган, най-важният елемент на пикочните пътища. Бъбреците произвеждат урината при пречистването на кръвта от токсични вещества. Правилната бъбречна функция е от съществено значение за добро функциониране на целия организъм.

Уретери

Четни, тънки проводници, изработени от гладка мускулатура, които заустват урината от бъбреците до пикочния мехур. След изпълване на пикочния мехур се затварят автоматично за предотвратяване на обратен поток на урината в бъбреците.

Пикочен мехур

Това е мускулния резервоар намиращ се в долната част на корема. Той има набраздена и еластична стена, която позволява да се събере средно 400-700 мл урина, а при най-голямото разтягане събира от 1500-2000 мл. Mускулите на стената на пикочния мехур се разтягат по време на пълненето, а се свиват по време на изпразването му.

Изхода на пикочния мехур

В долната част на пикочния мехур, шийкта, е вътрешния отвор на уретрата, която е защитена от две системи под форма на пръстеновиден мускул (сфинктер).

Уретра

Това е последната част на пикочните пътища. Тя е тясна, тънкостенна тръба, през която урината се отделя натрупана в пикочния мехур. Уретрата е с различна дължина при мъжете и жените поради различната анатомия. Уретрата при жените е около 3-5 см, а при мъжете е 15-20 см. В края на пениса се намира допълнителна система за изхвърляне на сперматозоидите.

Сфинктери на пикочния мехур

Потокът на урина се контролира от системата на два сфинктера – вътрешен и външен. Вътрешния сфинктер е с форма на пръстен, който заобикаля първоначалната точка на уретрата. Той се свива и отпуска независимо от волята на човека. Външният сфинктер се състои от мускулите на тазовото дъно, които са опънати между костите на таза под формата на обърнат чадър. Тяхната задача е да поддържат коремните органи, и да контролират потока на урината, който се координира от мозъка на човека.

Нервните окончания

В стените на пикочния мехур се намират рецептори, които отвеждат сигнали за напрежението, т.е степента на напълване на пикочния мехур и ги изпращат към гръбначния мозък. Първите признаци на напрежение се появяват при изпълването на мехура с 200-300 мл урина.

Как действа пикочния мехур

Пикочните пътища са една от най-важните системи в човешкото тяло. Задачата им е да запазят баланса на телесните течности, чрез филтрация на кръвта и създаване на урина, от която се отстраняват ненужните вещества. Постоянната работа на бъбреците регулира съдържанието на сол и киселини в организма. През деня преминават през бъбреците около 170-180 литра кръв, от които около 1,5 литра се отделят с урината. Това е цикличен процес, както следва:

Произведената урина, събрана в пикочния мехур, го разтяга. Когато пикочния мехур съдържа около 200-300 мл урина, рецептори, разположени в стената му изпращат сигнали, които пораждат необходимостта от уриниране. Лицето на което пикочния мехур работи правилно, е в състояние да контролира отделянето на урина (диурезата) и забавянето на изпразването на пикочния мехур.

Изпразването на пикочния мехур започва с отпускане на сфинктера и свиване на пикочния мехур, който изтласква урината навън. Урината преминава през уретрата навън, след което обратно сфинктера се затваря и урината отново започва да се натрупва в пикочния мехур.

Неправилното функциониране на пикочния мехур може да доведе не само дo неволното изпускане на урина, но и до много по-сериозни последствия, включително и интоксикация на организма.

Научете повече за видовете и степените на незадържането на урина.