Митове и истини за НЗУ

Незадържането на урина е тема, за която много хора не искат да говорят. Всички съмнения и въпроси, останали без професионален отговор, водят до засилване на техните ограничени познания и спекулации, създавайки често погрешни мнения. Във връзка с незадържането на урина са се натрупали много митове. Ако можете да определите кое от следното твърдение е истина или мит верния отговор ще се появи, след като го маркирате върху различните твърдения.

Незадържането на урина засяга само възрастните хора

Общото убеждение,че само възрастните хора страдат от незадържане на урина, вероятно се дължи нафакта, че заболяването е свързано с остаряване на организма.

Действително, голяма част отвъзрастните хора страдат от този проблем, но той засяга и по-млади хора.

Иконтиненцията е придружена от редица заболявания, които засягат хора, независимо от възрастта и пола. Дори обикновена настинка може да доведе до епизоди на незадържане. Затова свързването на неволно изпускане на урина със старостта е стереотип.

Незадържането на урина е болест

Неволното изпускане на урина, само по себе си не е болест, а състояние свързано с определени заболявания. Често това е един от симптомите на заболяването, което изчезва след лекуването му или се дължи на временнот осъстояние на организма (например бременност, настинка).

Говори се, че незадържането на урина е заболяване, чието лечение не засяга само симптома, така че често хората, които ходят на лекар с този проблем,са изненадани от този факт. Лекарият се опитва да намери ключовия проблем в терапията за да отстрани заболяването, водещо до незадържане на урина.

Световната здравна организация (WHO) признава неволното изпускане на урина, като социално заболяване, т.е хронично заболяване, което е широко разпространено в обществото и пречи в ежедневния живот на засегнатите от него.

Вижте, какви са рисковите фактори за незадържането на урина.

Незадържането на урина засяга повече жени, отколкото мъже

Според статистиката, жените всъщност са по-податливи на поява на незадържане на урина, преди всичко е засегната леката степен на незадържане на урина. Това се дължи на разликите в мъжката и женската анатомия.

Може да се предположи, че всяка (4) четвърта жена и всеки (8) осми мъж, на различни етапи от живота си изпитва неволно изпускане на урина.

За да научите повече за незадържане на урина при жените отидете в зона жени, при мъжете отидете зона мъже.

Слагането на абсорбиращи изделия не е трудно

Дали слагането е лесно или трудно на абсорбиращо изделие, до голяма степен зависи от вида на продукта и от уменията и способностите на хората слагащи тези изделия. Слагането в случая на урологични вложки или абсорбиращи гащи не предизвиква особена трудност. Обаче другите продукти, изискват по-голямо внимание при слагането.

Имайте предвид няколко правила за спазване при слагането на пелени, за да бъдете сигурни, че няма да пропускат и, че лицето носещо пелени ще се чувства максимално комфортно.

Ако се използват подходящи техники, те ще улеснят слагането на всички абсорбиращи средства и това няма да е трудно.

Натиснете тук, за да научите техниките на слагането на абсорбиращите средства Seni.

Обемът на пикочния мехур е 3 литра

Много хора не се замислят за това, как тялото им работи и как изглеждат техните вътрешни органи. Затова при въпросът за обема на пикочния мехур,често отговорите са далеч от истината.

Много често хората с проблема на незадържане на урина (НЗУ), търсят високо абсорбиращи пелени за възрастни, твърдейки, че обемът на пикочния им мехур е няколко литра. Това не е достатъчно. Ако се направи един малък експеримент, той ще докаже, че товае практически невъзможно.

Експеримент: Напълнете найлоновата торбичка с 3 литра вода – колко голяма става напълнената торбичка? Възможно ли е толкова да е голям човешкия пикочен мехур? Разбира се, че не.

Обемът на пикочния мехур е средно, в диапазона от 400-700 мл, а в изключителни случаи, при най-голямо изпълване достига 1,5-2 литра.

Лица, които имат проблем с незадържане на урина не трябва да пътуват

Хората с незадържане на урина (НЗУ), често се отказват от социалните си контакти, от пътувания или да излизат от къщи, защото се срамуват от оплакването си. Те също така се страхуват, че няма да успеят навреме да отидат до тоалетна, или да я намерят на непознати места, като изпаднат в неудобно положение.

Само защото някой има незадържане на урина, не означава по никакъв начин, че той не трябва да се радва на живота. Съветваме хората, които имат проблем с незадържане на урина да водят активен живот и да прекарват времето си приятно, включително и да пътуват.

Някои урологични подложки са опаковани поотделно, така че може лесно да се сложат няколко бройки в чанта или в ръчен багаж, а достъпното разнообразие на абсорбиращи средства, дава възможност успешно да се води живот изпълнен с приятни мигове, пътувания и да се общува без да изпитваш страх от неприятното протичане.

Запознайте се с абсорбиращите средства на Seni, които ще ви позволят активно да прекарате времето си, независимо от проблема на незадържане на урина.

Упражненията могат да подобрят самоконтрола върху пикочния мехур

редовните физически упражнения на мускулите на тазовото дъно, така наречените упражнения на Кегел, наистина водят до контрол върху пикочния мехур. Самите упражнения довеждат до по-съзнателното използване на мускулите около уретрата, които са зависими от волята на човека, което е много полезно в случай на “извънредно положение”, като кашляне, смях, кихане.

Вторият ефект от упражненията, води до укрепване на мускулите на тазовото дъно, благодарение на което се повишава ефекта на затваряне на сфинктера на уретрата. Това е особено важно при пациенти със стрес – инконтиненция.

Упражненията могат да се правят във всяка възраст и дори от лица с намалена подвижност. Упражненията дават ефективни резултати в рамките на няколко седмици.

Натиснете тук, за да разберете как се изпълняват упражненията на Кегел.

Незадържането на урина, прави невъзможно поддържането на хигиена

Поддържането на кожата чиста, в момента е стандарт. На пазара има много специализирани средства за поддържане на красота и хигиена, които не са само лесни за употреба, но и ефективни.

При незадържането на урина много важна част от ежедневната хигиена, заема грижата за суха кожа около интимните зони и нейната защита от раздразнения, причинени от постоянните контакти с дразнещи агенти. Освен това е необходимо, да се гарантира свежест и намаляване на неприятната миризма. Това е възможно благодарение на модерни препарати и форми, като например козметичните средства Seni Care. При правилното използване на тези продукти, може да се поддържа нужната хигиена, необходима при незадържане на урина.

Незадържането на урина може да засяга деца

Напикаването при децата е естествено.Този проблем трябва да отмине, когато те порастнат. За деца до 5-годишна възраст напикаването, особено нощното не е причина за безпокойство, но това не бива да се подценява.

При някои деца, във връзка с различни видове увреждания (дисфункции), напикаването не изчезва. Най-често това е проблемът на нощно напикаване, но при някои деца се среща изпускане на урина и през деня. Обикновено причината е в слабо развитата нервна система или отслабената мускулатура.

Ако детето ви има нощно напикаване, трябва да му се подсигури съответна защита, чрез използване на абсорбиращи средства – пелени за деца или най-малкия размер на гащи за възрастни. Важно е да сеподсигури психически комфорт на детето. Децата, които се изпускат, често се срамуват и не могат да се справят със смущението и страха от реакцията на околните.

На първо място, не забравяйте, че вашето дете не се изпуска по своя собствена вина, така, че не предизвиквайте в детето чувство за вина– по – добре му обяснете какъв е проблемът и му осигурете подкрепа.

Допълнителна информация за незадържането на урина при деца, ще намерите в зона деца.

Незадържането на урина (НЗУ) по време на бременността и раждането остават за цял живот

Самата Бременост е много голямо натоварване за организма на жената. Хормоналните промени, както и увеличаването на плацентата, оказват влияние върху функционирането на пикочния мехур. Освен това, заедно и с други промени, може да се появи незадържане на урина. След раждането, мускулите на таза са отпуснати и не функционират правилно, така че в периода след раждането, все още може да се появи незадържане на урина.

Предполага се, че периодът след раждане продължава 6-8 седмици, в който трябва напълно организма да се възстанови и да се върне към нормалното си функциониране. С възстановяването на организма от бременността, отпадат симптомите на оплакванията, включително и незадържането на урина. За да се ускори процесът на възстановяване, може да бъдат използвани упражненията на Кегел за укрепване на мускулите на тазовото дъно.

Научете, как да изпълнявате упражненията на Кегел, като натиснете тук.

Лежащо болният е подложен на риск от образуване на рани от залежаване

Вярно е, че хората, които се залежават и имат незадържане на урина, са по-склонни към разязвяване и образуване на рани по кожата, но при прилагане на определени грижи, това може да се профилактира.

Непрекъснатият контакт на кожата с вредната среда повишената температура и влажност, както и постоянното и притискане, води до кожни промени. Правилната грижа, честите промени на позицията и използването на дишащи абсорбиращи средства, ще позволи да се избегнат тези неприятни оплаквания.

Поддържането на кожата в добро състояние прилежащо болни, изискв амалко по-голямо усилие и системни профилактични мерки, което е напълно възможно.

Научете повече за профилактиката на залежаването, като натиснете тук.