Инвалидизиране на детето

Появата на дете с увреждания в семейството, е изключително трудно преживяване, което променя и обърква живота на всички негови членове. Докато чакат раждането на детето, родителите не очакват поява на болест – научавайки за нея, те често не знаят какво да правят.

В таково положение се намират родители, при които здраво дете получава травми, които го инвалидизират. Важното при това е, че заболяването на детето, доста често променя семейния бюджет, особено когато единият от тях, трябва да се откаже от работа, за да се грижи за него.

Етапи, през които минават родителите на деца с увреждания:

1. Шок

Фактът, че детето не е здраво, е трагична информация за родителите – невярването, преминава в отрицание. Родителите смятат, че е невъзможно, то да е болно. Появява се неразбирателство, страх, депресия, безнадеждност, а понякога и агресия.

2. Депресия

Безпомощността и безсилието, често се усещат в родителите. Те стават толкова непоносими, че натоварени с тези емоции, често изпадат в депресия. Моменти на облекчение, дава системната работа с детето, нуждаещо се от грижи.

3. Етап на временна адаптация

Родителите отчаяно търсят изход от ситуацията. Появяват се различни идеи, като защитен механизъм. Те търсят виновни за състоянието на детето, което ги кара, да престанат да мислят и да отхвърлят вината от себе си, че детето е с увреждания. Това е етап за намиране на решения, които са хаотични и често водещи до кабинета на хипнотизатори, биоенерголечители и билкари. След изчерпване на всички възможности, често родителите се предават.

4. Етап на конструктивно приготовление

Положителен етап, в който родителите работят с детето, опитвайки се да подобрят неговия начин на живот. Те са в състояние да изпитат радост, че могат да бъдат със своето увредено дете и откриват, че ги дарява с безусловна обич, като са щастливи от това. Също така търсят решения, които ще направят детето им щастливо.

Преходите между етапите не са ясно дефинирани, техните граници са плавни. Грижите за дете с увреждания, изисква много жертви, често се налага да се откажете от миналия си живот и от своите нужди. Много зависи от степента на увреждане на детето, дали изисква постоянни грижи, до каква степен е самостоятелно, дали е физически или умствено увредено. В такава степен са важни и съпътстващите заболявания, особено тези, които причиняват страдания на детето и неговите родители.

Дете с увреждания = малък човек с големи нужди

Грижата за болно дете е предизвикателство, пред което трябва да се изправяте всеки ден. Придружителя на такова дете, трябва винаги да помни, че болното дете е малък човек, който е с по-малко късмет от другите деца, но това не го лишава от неговите права:

 • да бъде обичано за това, каквото е;
 • да се развива в съответствие с възможностите си.

Родител, който ще разбере и ще позовли на детето си да бъде самостоятелно до толкова, до колкото, да може да го научи на самооценка и да изгради в него оптимизъм и издръжливост, му дава невероятна сила.

ЗАБЕЛЕЖКА – важното е, да не се фокусирате върху увреждането на детето, а на неговия потенциал. Дори деца в неравностойно положение, с които се работи системно, постигат напредък. Тези малки стъпки радват и мотивират за по-нататъшна работа. Често изтощителната, трудна и скъпа рехабилитация не е ефективна, но дори и най-малкия напредък, може да възнагради целия вложен труд.

Дете с увреждания, въпреки всичките ежедневни предизвикателства, ви учи на смирение, чувствителност и търпение, както и на съпричастност и отдаденост. Реваншира се с безграничната си любов и преданост.

Ако имате дете с увреждания, запомнете …
 • Имате право на чувства, които Ви разкъсват опитайте се да ги изживеете съзнателнои да ги използвате конструктивно.
 • Без значение, какъв евида и степентана увреждане на детето Ви, не забравяйте, че това е малък човек погледнете на него, преди всичко като на дете, а не като на болно дете.
 • Вие се нуждаете от време за себе си, дори, ако се лишавате от него. Помолете някой, който да Ви гледа детето и направете нещо за себе си.
 • Ако имате нужда о тпсихолочна и правна помощ при обгрижването или друга не забравяйте, че има организации, които съществуват, за да Ви помогнат. Използването на тяхната помощ, не е признак на слабост, а на сила.
 • Вие сте по-силни, отколкото вашето дете – не използвайте силата си срещу него, а в негова полза. Ако надделеят емоциите Ви, не ги изкарвайте на детето.
 • Ако имате други, здрави деца, не забравяйте, че и за тях положението е трудно. Здрави братя и сестри на болно дете, също се нуждаят от внимание, любов и топлина. Опитайте се всеки ден, да заделяте малко време и за останалите членове на семейството.
 • Вие не сте сами има много асоциации на родители с деца с увреждания, както и много онлайн форуми, където хората в подобна ситуация от живота си, споделят своя опит. Може би, ако успеете да се с вържете с тях, това ще ви помогне да преодолеете ежедневните трудности и с вашия натрупан опит ще успеете да помогнете на някой друг.
 • Вашето дете Ви обича безгранично не забравяйте, че то се нуждае от Вашето признание, присъствие, топлина и чувство за сигурност, която вие му давате, за да бъде щастливо. Вие сте неговата опора.
 • Ако детето Ви има незадържане на урина – осигурете му комфорт, използвайки подходящи абсорбиращи продукти, предназначени за деца или най-малкия размер на абсорбиращи продукти за възрастни. За да видите, кои абсорбиращи продукти Seni са подходящи за Вашето дете, натиснете тук.