FAQs

1. Как да изберем най-подходящият продукт за инконтиненция?

Стъпа 1
Посочете степента на инконтиненцията, с която се сблъсквате. В зависимост от степента на инконтиненцията, честотата на периодите на незадържане и активноста на лицето, можем да изберем подходящи подложки или пелени.

Стъпа 2
Изберете вида на абсорбиращия продукт, който искате да използвате

Стъпа 3
Определете размера на продукта за да може оптимално да приляга към тялото.

За да ви помогнем в избора на най-подходящия продукт, създадохме специален въпросник, така че в рамките на няколко стъпки ще изберете най-подходящият продукт за инконтиненцията и ще намерите правилният размер: Изберете правилният продукт.

2. Пелени (памперси) а анатомични пелени (парчета) – какво да изберете?

В зависимост от индивидуалните нужди и предпочитанията има три системи за избор на пелени – система отворена, полу-отворена и затворена.

  1. Отворената система – това са парчета (анатомични пелени без крила) прилягащи към тялото;
  2. Затворената система – това са класически пелени с крила (памперси) прилягащи към тялото или гъвкави абсорбиращи гащи.

Мобилни лица, частично контролиращи уринирането, със сигурност ще им бъде по-удобно, ако използват анатомични пелени (парчета), които са закрепени с помощта на еластични гащи. При определения избор тези хора могат също да се спрат на абсорбиращи пелени (памперси), които наподобяват обикновено бельо, те са много удобни и лесни за употреба.

По-малко мобилни лица, които са на легло, препоръчваме затворена система, която дава оптимална защита при средна и тежка форма на инконтиненция.
Пелените на всичките системи много добре пазят по време на незадържане на урина, но не забравяйте, да изберете добър размер и добра абсорбция както и правилно да активирате пелената преди употребата.

3. Има ли за жени и мъже различни видове продукти за инконтиненция?

В зависимост от вида на необходимата сигурност ние различаваме продукти за жените, мъжете и универсални.
Сред продуктите за лека форма на инконтиненция разделението им за мъже и жени произтича от необходимостта да се коригира анатомичната подложката за мъже и женни. От всичките продукти Сени за жени предлагаме урологични подложки Seni Lady, които могат да бъдат използвани и от мъже, а за мъжете предлагаме специална гама от продукти Seni Man.
Всички продукти за средна и тежка форма на инконтиненция – пелени – гащи, анатомични пелени, абсорбиращи гащи – са предназначени за мъжете и жените.

4. С какво се различава урологичната подложка от традиционната?

При лека форма на инконтиненция често за предпазване на бельото се избира традиционната превръзка. Това решение не е ефективно.
Урологичните подложки и дамските превръзки имат сходен външен вид, но тяхното предназначение и структурите им са различни. Кликнете тук, за да научите повече.

5. Защо си заслужава да изберете дишащи продукти?

Кожата за да остане в добра форма се нуждае от постоянна доставка на „въздух“ – трябва да “диша”. Ако външният му слой на абсорбиращият продукт изцяло е направен от фолио, тогава продуктът е лишен от въздух и кожата почва да се поти, а при продължително изполване на пелени може да се образуват разязвявания. При този случай по кожата почват да се появяват рани от залежаване.

Дишащите продукти минимизират рискът от разязвявания и рани от залежаване, благодарение на специалната структура на външния слой. При продуктите PREMIUM Quality, т.е продукти на групите Super Seni, Seni Active, San Seni, Seni Lady, Seni Man, върху цялата им повърхност е използван паропроускащ материал – („дишащ”), който е със същите качества на фолиото, а самата му структура се състои от микропори с диаметър достатъчно малък да не прониква влага и достатъчно голям да пропуска частици от парата. Или Seni Standard AIR с дишащи крилца. Благодарение на това не е нарушена нормалната циркулация на въздуха и кожата диша.
Използване на друг вид фолио с външен слой не променя нито абсорбцията на пелената нито времето за абсорбция, но пък подобрява комфорта при самото използване – дишащи пелени не шумолят, те са по – дискретни и приятни в усещането.
Дишането може да бъде осигурено чрез използването на специален нетъкан текстил, който се използва по страничните крила на пелените. Самият нетъкан текстил позволява на свободно преминаване на въздуха в тазобедрената става на посочения продукт.

6. Дали дебелината на пелената се отразява на нейната абсорбция?

Убеждението е погрешно, че по-дебелата пелена по – добре абсорбира. По – тънките пелени се пресоват в абсорбиращата сърцевина, така че това не само подобрява комфорта при използването (продуктът е по – дискретен), а преди всичко урината по –добре се разпределя във вътрешността на пелената.

Какво определя абсорбцията?

Ако го няма този суперабсорбент абсорбираната течност веднага ще се върне назад върху повърхноста, дори при ниско налягане. Комбинацията от целулозен пулп и подходящо количество от суперабсорбент оказва решаващо влияние върху абсорбцията на пелената.

Извод: абсорбцията не зависи пряко от дебелината на цялата подложка.

7. Трябва ли човек с катетър да използва пелени?

В зависимост от това дали катетъра се придружава от фекална инконтиненция или не, препоръчително е да се използват различни продукти.
Тези подложки цялостно опазват спалните завивки или бельото от замърсяване при фекална инконтиненция, без да причиняват кожни раздразнения или рани от залежаване, обаче не могат да бъдат използвани като самостоятелни пелени при уринарната инконтиненция.

При липса на фекална инконтиненция достатъчно е да се използва протектор за легло или урологична подложка. При фекална инконтиненция се препоръчва използване на специален вид анатомични подложки Seni V, които нямат външно изолационно фолио.
По време на паузите в използването на катетър се препоръчва използването на абсорбиращ средства.

8. Как да използваме пелените при лицето с фекална инконтиненция?

Случва се, че уринарната инконтиненция се придружава и от фекална инконтиненция и тогава пелените често са замърсени с фекалии. В такива ситуации възможностите за максимална абсорбция не се използвани, а последвалата смяна на пелените – гащи значително повишава дневните разходите.

За да се избегнем излишни разходи следва да се използват в допълнение към пелените – гащи специални подложки, които след контакт с изпражнения са отстранени от пеланата, а самата тя се оставя за по-нататъшна употреба.

В самията асортимент Seni има такъв тип подложки – Seni V. Подложките с размер Normal могат да се използват с пелени – гащи всички размери, подложката Maxi може да се използва само с пелени – гащи размер Extra Large.

9. Как да се грижите за кожата на хора, които са на пелени?

Кожата на хора, които са на пелени се нужде от специална защита. Добрата хигиена предпазва не само от излишни проблеми с кожата, но също така прави, че болният има по-добро настроение и по-голям комфорт.

Какво трябва да включва ежедневната тоалета?

В добре обзаведените аптеки и медицински магазини може да намерите достъпна цяла серия от почистващи препарати и продукти за лична хигиена за хора с инконтиненция. Най-ефективната защита се осигурява от една и съща козметична линия като например Seni Care, защото тяхната ефективност се допълва. Ако използвате продукти от различни производители, техните съставки може да влизат в взаимодействие и да раздразнят кожата.

За какво не трябва да забравяте?

Прочетете повече за грижата на кожата в раздела Грижа за кожата.

10. Колко често трябва да сменявате пелената?

Пелената се сменява от нуждите т.е тогава когато е толкова замърсена, че не е възможно да се използва повече.

За да не излагате на риск от дразнене кожата на хората, които са на пелени се препоръчва да се сменява пелената всеки път след дефекация. В други случаи за необходимата смяна на пелената информира т.нар. индикатор за влага, който преди необходимата нужда за смяна се размазва.

Забележка: Трябва да се наблюдава влажността на пелената, защото продължителното задържане на влага във вътрешноста й може да предизвика образуване на буци в абсорбиращата сърцевина на пелената и по този начин значително се намалява комфорта на употребата й и повишава риска от дразнене на кожата.

11. Дали употребата на пелени е безопасна?

Използването на абсорбиращи изделия марка Seni е безопасно

Kакво ги прави продуктите Seni да са безопасни?

12. Какво е това активиране на пелената?

Преди употребата на всяка пелена следва да се обърне особено внимание на нейното активиране. Активирането й означава подходящо подготвяне на пелената за употреба. Резултатът е активиране на абсорбиращата сърцевина, първоначално пресована и повдигане на странични ограничители, които предпазват от протичане.

13. Как да избегнете протичането на пелената?

Най – честата причина за протичане на пелената е неправилния й избор спрямо степента на инконтиненция или неподходящ размер.

Не забравяйте за няколко съвета с които ще избегнете протичането на пелената и ще си осигурите на лицето, което е на пелени максимален комфорт:

Ако спазвате горе посочените принципи, рискът от протичане ще бъде минимализиран. За максимална защита може през нощта да използвате допълнотелна защита под форма на протектор.